Web-analytiikka liiketoiminnan tukena

Area Graph Chart Statistics analytics Concept

Web-analytiikka on jokaiselle yritykselle hyödyllistä oikein tehtynä. Sillä voidaan mitata ihmisten käyttäytymistä verkkosivuilla tai mobiiliapplikaatioissa. Mittauksia voidaan hyödyntää lukemattomilla tavoilla ja tehdä niiden pohjalta oikeita päätöksiä liiketoiminnan tueksi. Datan tulee olla saatavilla ja käyttökelpoisessa muodossa päätöksentekijöille.

Google Analytics on Googlen kehittämä työkalu web-analytiikalle. Tarjolla on ilmainen sekä maksullinen versio. Maksullisen version hyödyt on kehitetty suurempia sivuja, eli suurempaa datamäärää varten. Ilmainen versio prosessoi 10 miljoonaa tapahtumaa per kuukausi, joten pienempi yritys pärjää sillä hyvin. Analyticsia käytettäessä jokaiselle mitattavalle sivulle tulee laittaa pätkä koodia, jotta sivu on mukana mittauksessa. Koodinpätkä laitetaan myös jokaiseen elementtiin, jota halutaan mitata erikseen.

Suoritin elokuun lopulla järjestetyssä koulutuksessa Google Analytics -sertifioinnin. Nopeatahtisessa koulutuksessa käytiin läpi paljon asiaa Analyticsin perusteista, tutustuttiin itse työkaluun ja lopuksi tehtiin sertifiointikoe.

Mitä tästä koulutuksesta sitten lopulta jäikään sertifikaatin lisäksi käteen? Poimin tässä esille neljä tärkeää käyttötapaa:

1. Analytiikkatavoitteet sivuston kehittämisen työkaluna

Käyttäytymisen mittaaminen sivustolla kertoo missä asioissa verkkosivulla on mahdollisesti parantamisen varaa. Onko sivustolla nappi, linkki, tai joku muu elementti, jota haluat käyttäjien klikkaavan? Aseta Google Analyticsissa tavoite, eli goal, että haluat käyttäjän painavat tätä nappia yhden käynnin, eli session, aikana. Seuraa miten paljon nappia painetaan ja tee tarvittaessa muutoksia. Jos nappia ei paineta, mieti onko se liian pieni? Tarpeeksi näkyvällä paikalla? Tai muuten vain käyttäjälle epäselvä?

 2. Shopping Behaviour Analysis tukee liiketoiminnan kehittämistä

Jos omistat verkkokaupan, kannattaa seurata ostajien toimintoja. Näet esimerkiksi kuinka moni ihminen, joka on katsonut tuotetta tai lisännyt sen ostoskoriin, on oikeasti päätynyt ostamaan sen. Näitä tietoja voit hyödyntää liiketoimintasi tueksi vaikkapa mainostamalla suosittuja tuotteita enemmän. Näet myös kuinka moni on jättänyt ostoputken kesken ja missä vaiheessa. Tällä tiedolla näkee, onko jokin vaihe ostoprosessissa erityisen monimutkainen, jonka takia prosessi jää kesken. (Laita Enhanced Ecommerce päälle asetuksista nähdäksesi Shopping Analysisin)

3. Kampanjamittaus

Yrityksen kampanjoita mainostetaan useassa paikassa, kuten sosiaalisessa mediassa, sähköpostimainoksissa tai ulkopuolisen sivuston mainosbannereissa. Voi olla hyödyllistä tietää, mistä tulee eniten kävijöitä kampanjasivulle. Analyticsissa on oletusarvot, joilla näkee miten kävijät ovat löytäneet sivustollesi. Oletusten lisäksi voit tehdä omat mittarit, joilla näkee mistä kävijä on klikannut sivuston linkkiä. Tämä tapahtuu laittamalla linkkiin utm-parametreja, joilla kerrotaan ainakin klikkauksen lähde (source), tiedotusväline (medium) ja kampanjan nimi. Näillä tiedoilla saat selville, kannattaako kampanjasta jatkossakin laittaa esimerkiksi sähköpostimainos, jos se toi sivustolle paljon kävijöitä.

4. Yhdistä web-analytiikka muuhun dataan Measurment Protocolin avulla

Google Analyticsissä on mahdollisuus ladata periaatteessa mitä tahansa dataa automaattisesti kerätyn tiedon rinnalle.

Analyticsin Measurment Protocol:illa voit kerätä nettisivujen ja mobiiliapplikaatioiden lisäksi dataa myös mistä tahansa verkkoon yhdistetystä laitteesta. Mittaa maksupäätelaitteita, valvontakameroita tai miksei vaikka ihmisten liikkeitä. Protokollan avulla data lähetetään suoraan Analytics palvelimille.